Jdi na obsah Jdi na menu

Obstrukce dýchacích cest cizím tělesem

7. 10. 2010

Obstrukce dýchacích cest cizím tělesem ( ODC)

 

  • ODC je potenciálně  odvratitelnou  příčinou náhlé smrti. Vzniká vdechnutím cizího předmětu a jeho zaklíněním v průběhu dýchacích cest . Překážka pak  dle závažnosti obstrukce způsobuje  dušení.   
  • Nezávažná  ODC je taková, při níž postižený může mluvit  , dýchat , účinně kašlat .  V tomto případě je doporučeno postiženého vyzvat  k ještě usilovnějšímu kašli.
  • Závažná ODC  je taková ,při níž  postižený  nemůže mluvit , dýchat  ani účinně kašlat. Jeli postižený při vědomí je doporučeno  provádět rázné údery  mezi lopatky  v mírném předklonu  a  s podepřením hrudníku  jednou rukou. Pokud 5 úderů  mezi lopatky  nevede k odstranění  ODC, následuje až 5  rázných stlačení nadbřišku po obemknutí trupu postiženého zezadu. Při neúspěchu se manévry opakují. ( 5 úderů x 5 stlačení)
  • Pokud  postižený ztratí vědomí ,musí být položen na záda ,po přivolání  záchranné služby ( ZS ) se ihned zahájí  KPCR  střídáním kompresí  hrudníku  a umělých vdechů v poměru 30:2 . Před každým umělým vdechem zkotrolujeme dutinu ústní , zda nedošlo  k  posunu cizího tělesa do dutiny ustní, pokud ano cizí těleso odstraníme.
  • Stejný postup může  být  použit  u dětí nad 1  rok.

 

       Instruktážní videa:

Na  tomto dalším videu si hlavně povšimněte provedení kompresí nadbřišku.Dále je  zajímavé provedení  komprese  hrudníku  o pevnou podložku při zapadnutí cizího tělesa do dýchacích cest   bez přítomnosti jiné osoby ( sekvence s ženou na konci filmu) . Ve filmu je rovněž ukázáno, že těhotným ženám neprovádíme komprese nadbřišku, ale jen údery mezi lopatky. Sekvence umělého dýchání a srdeční masáže  je  bohužel prezentována zastaralým způsobem, zde znovu opakuji  poměr kompresí a umělých vdechů je v součastnosti 30:2.

Ukázka řešení ODC u dětí , zde  si především všimněte  úderů mezi lopatky, po 5 úderech následuje kontrola dutiny ústní , pokud  je dítě  v bezvědomí a bezdeší, zahájíme  KPR   v poměru 30:2 s 5 inciálními vdechy.